מזל טוב, את בהיריון. התרגשות, שמחה, אולי גם בהלה ובעיקר תחושות שונות שאת מרגישה פתאום עם גופך. חייך משתנים , דברים שלא נתת את ליבך אליהם בעבר, פתאום מקבלים משמעות אחרת לגמרי, הרגלים של שנים משתנים, כואב פה, מציק שם, אולי בחילות, אולי סחרחורות, רצונותייך וחשקייך משתנים, יכול להופיע גם איזה דכדוך שלא ברור מאיפה הגיע. ופתאום בדיקות דם לעיתים תכופות. ומה מצב הברזל? אומרים לך שהכל נורמאלי וטבעי, אך ההתמודדות היא חדשה ושונה.
בבת אחת משתבש האיזון שהיה מוכר לך עד היום, פיזית ומנטלית. בנוסף, האוכל מקבל פתאום משמעות כרכיב העוזר לבניית, יצירת וקיום העובר הגדל ברחמך ואת התמודדות הגוף שלך עם המצב החדש.
סדרי העדיפויות שלך משתנים, התודעה שבגופך גדל תינוקך, ושאת האחראית הבלעדית על התפתחותו מחלחלת בך ומתעורר בך רצון לשלוט ולהיטיב עם גופך ועם העובר המתפתח ברחמך.
בזמן ההיריון נתייחס אל האשה והעובר כאל יחידה אחת. העובר מקבל מהאם את כל מה שהוא נזקק לו. הוא ניזון ממה שאמו מכניסה לגופה, הוא חווה חוויות שעוברות עליה ומושפע פיזית ומנטלית מכל המכלול.
לא אחת, אמהות מדווחות על שינוי בתנועות עובר ותחושות שונות שהן חוות מעובריהן בעקבות חוויות פיזיות ורגשיות שעוברות עליהן.
אשמח לעשות לך סדר ולתת כמה טיפים חשובים לתקופה החדשה הזו:
- מבחינה פיזית, העובר מקבל ממך את כל רכיבי התזונה, הויטמינים והמינרלים להם זקוקים גופו ומוחו כדי להתפתח: סידן, ברזל, חומצה פולית, ויטמין C וכו' ואין לכך קשר לרמתם של אלו בדם בגופך. ולכן, חשוב מאד לזכור עובדה חשובה זו ולהבין, כי ההקפדה על המזון הנכנס לגופך, היא כדי שאת לא תתרוקני מהמאגרים הכה חשובים הללו. וכדי לאפשר לגופך את הכח והאנרגיה שהוא כה זקוק להם לקיום היריון ולידה בריאים, להולדת תינוק בריא ולשיקום והתאוששות טובה לך, לאחר הלידה.
- חשוב מאד להקפיד בתזונה על: פירות וירקות– משום שהם מקור עיקרי לויטמינים ומינרלים. אכלי אותם כמה שיותר מגוון בסוגים וצבעים. הירקות המומלצים במיוחד: כל הכתומים (גזר, דלעת בטטה: מכילים ויטמין A לשמירה על מע' החיסון והעיניים), עלים ירוקים מכל הסוגים (חסות, תרד, מנגולד, ברוקולי, שעועית ירוקה, כרוב ניצנים וכו': חשוב במיוחד למניעת ההתכווצויות ברגליים).
- חשוב להקפיד על צריכת יותר חלבון, ועדיף כמה שפחות חלבון ממוצרי חלב, שיכול לגרום לבעיות עיכול, עצירויות, תחושת צינון ואף ולהתכווצויות שרירים. אכלי 2-3 מנות חלבון ביום. רצוי שמרבית החלבונים יהיו מהצומח ולא מן החי. מומלץ להרבות באכילת קטניות, המכילות חלבון מן הצומח ועתירות בסיבים תזונתיים, העוזרים בבעיות עצירות, טחורים, השמנה ועוד, בנוסף הם עשירים במינרלים, סידן, ברזל ומגנזיום הנחוצים מאוד, ובוויטמינים שונים ובמיוחד ויטמיני B. את הקטניות חשוב לשלב עם דגנים, שילוב שמספק לגופך חלבון מלא. לדוגמה: מג'דרה מאורז ועדשים או מבורגול ועדשים. בדגים– חלבון איכותי ובנוסף הם מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3, שחשובה מאד להתפתחות מוחו של העובר (נמצאים בדגי ים מסוג, סלמון, מקרל, סרדינים, אנשובי, הליבוט, בקלה, סול טונה) מומלץ לאכול דגים פעמיים בשבוע. חשוב לזכור!! כי בהיריון אסור לאכול דגים נאים, בשר נא וביצים לא מבושלות.
- פחמימות- כדי לספק את האנרגיה הדרושה לגופך, מומלץ לאכול פחמימה מלאה/מורכבת. פחמימות אלו הן עתירות סיבים תזונתיים, משחררות את הסוכר בהדרגה לדם, עוזרות להקל על תחושה הרעב, בעיות עצירות, טחורים, השמנה ועוד. נמצא אותן ב: לחם מקמח מלא: לחם שיפון מלא/ כוסמין מלא/ חיטה מלאה, אורז מלא, פסטה מחיטה מלאה, שיבולת שועל, גריסים וכו'.
- השמנים הבריאים והמומלצים לשימוש הם שמן זית כתית מעולה מכבישה קרה, שמן בריא ואיכותי נקבל גם מאבוקדו טרי, שקדים ואגוזים לא קלויים.
אשמח לעזור לך בבניית תפריט אישי המתאים לך ולאורח חייך.